پرسشهای رایج۱. دانشنامهی تاریخ معماری و شهرسازی ایران چیست؟ ۲. حدود کاری و موضوعی دانشنامه چیست؟ ۳. مخاطبان دانشنامه چه کسانیاند؟ ۴. حامیان و همکاران دانشنامه کیستند؟ ۵. منظور از «ایران چیست؟ ۶. منابع اطلاعات دانشنامه چیست؟ ۷. منظور از «مدخل» در دانشنامه چیست؟ ۸. منظور از «مدرک» در دانشنامه چیست؟ ۹. روال انتشار مداخل دانشنامه چگونه است؟ ۱۰. مسیر انتشار مدارک در دانشنامه چگونه است؟ ۱۱. اطلاعات موجود در وبگاه دانشنامه بر چند گونه است؟ ۱۲. چطور میتوانم دربارهی موضوع تحقیقاتیام در وبگاه دانشنامه به جستجو بپردازم؟ ۱۳. در صورتیکه به دنبال موضوع یا عنوان خاصی نباشم، چگونه میتوانم فهرست را ببینم؟ ۱۴. نظام ردهبندی مداخل در وبگاه دانشنامه چیست؟ ۱۵. منظور از «یادداشت» در صفحهی هر مدخل چیست؟ ۱۶. اگر نتوانم صفحات وبگاه دانشنامه را درست ببینم چه باید بکنم؟ ۱۷. چگونه میتوان در کارهای تحقیقاتی از اطلاعات دانشنامه استفاده کرد و به آن ارجاع داد؟ ۱۸. آیا میتوانم عضو وبگاه دانشنامه شوم؟ ۱۹. آیا کاربران میتوانند مدخل یا مدرک جدیدی را در وبگاه دانشنامه به اشتراک بگذارند؟ ۲۰. چگونه میتوان با دانشنامه همکاری یا به آن کمک کرد؟ |
۱. دانشنامهی تاریخ معماری و شهرسازی ایران چیست؟ لطفا به صفحهی معرفی و ساختار اطلاعات مراجعه فرمایید..
۲. حدود کاری و موضوعی دانشنامه چیست؟ دامنهی جغرافیایی دانشنامهی تاریخ معماری و شهرسازی ایران، همه جهان ایرانی، از سیحون تا خلیج فارس و از سند تا فرات است (در آینده، حوزهٔ نفوذ فرهنگ معماری ایرانی در خارج از این مرزها به آن افزوده خواهد شد). دامنهی تاریخی آن از روزگار پیش از تاریخ تا پایان دورهی پهلوی اول است. دامنهی موضوعی شامل همهی مقولات مرتبط است، بخش وسیعی از آن دایرهی واژگانی است که در این حوزهی دانش به کار میرود و بخشی دیگر از آن شامل کلیهی نامهای خاص (شامل آثار، اشخاص، نام مکآنها، و...) است. بخش اعظم محتوای موضوعات، علاوه بر مقالاتی که محققان دانشنامه به دو زبان فارسی و انگلیسی مینویسند، مربوط به پیشینهی تحقیق دربارهی موضوع مورد نظر است. این پیشینه میتواند به هر زبانی و دارای هر قالب اطلاعاتی (نوشته، عکس، نقشه، چندرسانهای، و...) و هر نوع مدرکی را، که در هر زمان در هر کجا در اینباره تهیه شده است، شامل شود. برای اطلاع بیشتر به مبانی وتعاریف مراجعه کنید.
۳. مخاطبان دانشنامه چه کسانیاند؟ مخاطبان این دانشنامه پژوهشگران تاریخ معماری و شهرسازی ایرانزمین در همهی جهاناند. برای اطلاع بیشتر به مبانی وتعاریف مراجعه کنید.
۴. حامیان و همکاران دانشنامه کیستند؟ لطفا به صفحهی حامیان و همکاران مراجعه کنید.
۵. منظور از «ایران چیست؟ لطفا به صفحه مبانی و تعاریف مراجعه فرمایید. ۶. منابع اطلاعات دانشنامه چیست؟
۷. منظور از «مدخل» در دانشنامه چیست؟ مدخل واژهای است که اطلاعات حول آن گردآوری یا تولید میشود و بهرهبردار نیز میتواند از طریق آن به اطلاعات دست یابد. در این دانشنامه مداخل در هشت دسته بدین شرح قرار میگیرند: اصطلاحات، آثار، نامهای جغرافیایی، اشخاص، دورههای تاریخی، آثار غیر منقول، منابع اولیه، و رویدادهای مرتبط. هر مدخل در دانشنامه با کلیهی اسامی و صورتهای رایج آن ثبت میشود که یک نام به عنوان ضبط اصلی و سایر نامها به عنوان ضبطهای فرعی آن در نظر گرفته میشود.
۸. منظور از «مدرک» در دانشنامه چیست؟ منظور از مدرک هرگونه منبع حاوی اطلاعات است، که از نظر شکلی به نوشته، عکس، طرح (شکل و نقشه)، مدرک شنیداری، و مدرک چندرسانهای تقسیمبندی شده است.
۹. روال انتشار مداخل دانشنامه چگونه است؟ مداخل دانشنامه به دو صورت چاپی و غیر چاپی (وبگاه) عرضه میشود. بخش چاپی جهت سهولت دسترسی همگان طراحی شده و در صورت امکان طی چاپهای متوالی متحول و روزآمد میشود. از آنجا که در بخش وبگاه دانشنامه، روزآمد کردن مداخل ــ شامل افزودن و اصلاح و ویرایش آنهاــ در فرصتهای آتی به نحو آسانتر و سریعتر فراهم است و از آنجا که راهبرد دانشنامه مبتنی بر عرضهی تعداد نامحدود مداخل با امکان دخل و تصرف مدام در آنها متناسب با دستیابی به اطلاعات جدید است؛ برخلاف دانشنامههای متعارف، انتشار مداخل موکول به بررسی کلیهی منابع و جمعبندیهای نهایی و عرضهی صورت نهایی در درازمدت نیست. |
۱۰. مسیر انتشار مدارک در دانشنامه چگونه است؟ پس از جمعآوری مدارک از مراکز اطلاعاتی ، هر مدرک همراه با توصیفی مناسب که در آن، ارتباط مدرک با مفاهیم و مداخل دانشنامه روشن میشود، از طریق مخزن مدارک دانشنامه در دسترس قرار میگیرد. همچنین در فواصل زمانی مشخص تعدادی از مدارک با طبقهبندی موضوعی معین یا به صورت مجموعهای که هدفی ویژه را دنبال میکند، در قالب طرح عرضه میشود.
۱۱. اطلاعات موجود در وبگاه دانشنامه بر چند گونه است؟ اطلاعاتی که در وبگاه دانشنامه دربارهی تاریخ معماری ایران وجود دارد بر دو گونه است: موضوعات یا همان مداخل (← پرسش ۷) و مدارک (← پرسش ۸).
۱۲. چطور میتوانم دربارهی موضوع تحقیقاتیام در وبگاه دانشنامه به جستجو بپردازم؟ لازم است به صفحهی فهرست مداخل بروید و جستجویتان را با کلیدواژههای تحقیق آغاز کنید.
۱۳. در صورتیکه به دنبال موضوع یا عنوان خاصی نباشم، چگونه میتوانم فهرست را ببینم؟ برای مشاهدهی فهرست موضوعات، یا همان مداخل، لازم است صفحهی فهرست مدخلها را ببینید.
۱۴. نظام ردهبندی مداخل در وبگاه دانشنامه چیست؟ در حال حاضر مداخل دانشنامه به دو دسته کلی تقسیمشدهاند. اصطلاحات و اعلام. اعلام نیز به شش دستهی کلی تقسیمشدهاند: آثار [غیر منقول]، آثار منقول، دورههای تاریخی، عاملان، منابع اولیه، و نامهای جغرافیایی. نظام ردهبندی مداخل دانشنامه در حال تدوین است.
۱۵. منظور از «یادداشت» ذیل هر مدخل چیست؟ یادداشتها یا فیشهای برداشتشده از منابع مورد رجوع دانشنامه «یادداشت» نامیده میشود و ذیل عنوان هر مدخل میآید. این یاددشتها بیانگر پیشینهی پژوهش در مورد آن مدخل در مراجع فارسی است.
۱۶. اگر نتوانم صفحات وبگاه دانشنامه را درست ببینم چه باید بکنم؟ طراحی و نحوهی عرضهی وبگاه دانشنامه به گونهای است که به راحتی و بدون استفاده از هیچگونه نرمافزار، فونت یا تنظیمات خاصی قابل استفاده است. با این وجود به همه کاربران توصیه میشود که برای جلوگیری از تغییرات ناخواسته در نحوهٔ نمایش مطالب، بهتر است از نسخههای آخر مرورگرهای وب استفاده کنید. باید گفت که وبگاه دانشنامه در اینترنت اکسپلورر ۶ (IE6) به صورت درست نمایش داده نمیشود و لازم است این IE7 یا نسخههای بالاتر این نرمافزار استفاده کنید.
۱۷. چگونه میتوان در کارهای تحقیقاتی از اطلاعات دانشنامه استفاده کرد و به آن ارجاع داد؟ از آنجا که محتوای مداخل دانشنامه یادداشتهایی است که از مراجع فارسی تهیه شده است، بنا بر این در صورت لزوم میتوان به اصل آن مرجع ارجاع داد. استفاده از مدارک موجود در مخزن مدارک دانشنامه برای استفادههای تحقیقاتی آزاد است و در صورت لزوم میتوان به نشانی آن ارجاع داد.
۱۸. آیا میتوانم عضو وبگاه دانشنامه شوم؟ هماکنون امکان عضویت در وبگاه وجود ندارد. اما پیشبینی میکنیم که در آینده امکان عضویت در وبگاه، خبرنامهی آن و نیز تالار گفتگوی آن فراهم باش؛ به طوری که کاربران بتوانند در مورد مداخل مختلف نظر خود را ارائه کنند و یا در تالار گفتگو به طرح مسئله یا پاسخگویی به مسائل موجود بپردازند.
۱۹. آیا کاربران میتوانند مدخل یا مدرک جدیدی را در وبگاه دانشنامه به اشتراک بگذارند؟ هماکنون این امکان فراهم نیست و گروههای کاری در دانشنامه مسؤول گزینش و تهیه مداخل و مدارک هستند. اما پیشبینی میشود که در آینده بتوان امکانی را فراهم کرد که اعضا و یا کابران دیگر بتوانند مداخل یا مدارک مورد نظرشان را به وبگاه پیشنهاد کنند. اگر افراد حقیقی یا حقوقی مایل اهدای مدارکی به دانشنامهی تاریخ معماری و شهرسازی ایران باشند میتوانند این موضوع را از طریق پست الکترونیک یا طرق دیگر به اطلاع اعضای دانشنامه برسانند تا اقدامات لازم انجام شود.
۲۰. چگونه میتوان با دانشنامه همکاری یا به آن کمک کرد؟ اگر مایل به همکاری با دانشنامهی تاریخ معماری و شهرسازی ایران هستید میتوانید این موضوع را از طریق پست الکترونیک دانشنامه، iranshahrpedia@sbu.ac.ir، به اطلاع اعضای دانشنامه برسانید تا اقدامات لازم دربارهی آن صورت گیرد.
|